Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΑΡΧΗ....ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ


Κάπου υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ φύσης και ανθρώπου. Ο άνθρωπος θέλουμε δεν θέλουμε κάποια στιγμή κάνει το βήμα παραπάνω.
Το παρακάτω κείμενο μου ήρθε σε mail και σας το παραθέτω αυτούσιο. Ειλικρινά δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο.

Ένα γενετικά τροποποιημένο ον που σχεδιάστηκε για να πωληθεί ως pet από εταιρεία γενετικής μηχανικής, προκαλεί σάλο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια μορφή παιδικής κούκλας με γενετικά τροποποιημένο DNA, η οποία έχει μεν το μέγεθος παιδικού παιχνιδιού, διαθέτει ωστόσο μηχανισμούς καρδιακών παλμών, αίσθηση του πόνου, ακόμη και αληθινά δόντια. Διατίθεται σε επτά διαφορετικούς τύπους.

Το genpet είναι ζωντανό μαστοφόρο που αναπνέει. Η εταιρεία Bio-Genica που το κατασκεύασε, φρόντισε να του τοποθετήσει αίμα, κόκαλα και μύες που μπορούν να αιμορραγήσουν εάν κοπεί ένα μέρος τους. Σχεδιάστηκε για να πωλείται σε καταστήματα παιδικών παιχνιδιών και όχι κατοικιδίων ζώων, αν και θα πωλείται ως κατοικίδιο. Γι αυτό και διατίθεται σε πλαστική συσκευασία.

Η διαδικασία σύμφωνα με την οποία κατασκευάστηκε το genpet, ονομάζεται "Zygote Micro Injection" και αποτελεί συνδυασμό DNA, με την εισροή συγκεκριμένων πρωτεϊνών διαφορετικών ειδών. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1997, κατά τη διάρκεια ερευνών για τον εντοπισμό κοινών στοιχείων ανάμεσα σε ποντίκια και μέδουσες βιοκαλλιέργειας και από τότε συναντάται στην κλωνοποίηση κουνελιών, γουρουνιών, ψαριών και πιθήκων. Μέχρι σήμερα χρησιμοποιείτο σε χιμπατζήδες, αράχνες και πρόβατα. Και τώρα έρχεται το genpet.

To genpet διατηρείται στην πλαστική συσκευασία με έναν τύπο χειμερίας νάρκης που ελέγχεται από σωλήνα από τον οποίον διοχετεύεται ειδική πρωτεΐνη. Κάτι που συναντάται σε πολλά ζώα των βορείων ή σκανδιναβικών χωρών. Αναπνέει από ειδικές τρύπες εξαερισμού. Έχει αίσθηση του πόνου; Βεβαίως. Έχει επίσης ελάχιστες φωνητικές χορδές που το βοηθά να φωνάξει όταν νιώσει την οποιαδήποτε ενόχληση. Δείχνει τα συναισθήματά του μέσω ειδικών διαφοροποιημένων κωδικών, που τους διακρίνει κανείς από το χρώμα τους. Δεν μεγαλώνει. Έχει διάρκεια ζωής από ένα μέχρι τρία χρόνια

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Luciano Pavarotti - (Modena October 12, 1935 – Modena September 6, 2007)




Ένας από τους μεγαλύτερους τενόρους της εποχής μας ο Λουτσιάνο Παβαρότι άφησε την τελευταία του πνοή πριν από λίγο μετά από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο.
Ο διάσημος Ιταλός τενόρος θεωρείτο ένας καλλιτέχνης ο οποίος με τον πληθωρικό χαρακτήρα του και την φωνή του έφερε έφερε την όπερα κοντά στο ευρύτερο κοινό.
Από την άλλη πλευρά κατηγορήθηκε από πολλούς για αυτό το άνοιγμα προς την εκλαΐκευση της όπερας.
Εδώ μπορείτε να δείτε ένα μικρό δείγμα του μεγαλείου του.

Luciano Pavarotti - Ave Maria - Schubert

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Μπεσλάν - Τρία χρόνια από την κτηνωδία



Σαν σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη σφαγή στο Μπεσλάν. Κάτι τέτοια γεγονότα η ανθρωπότητα δεν πρέπει ποτέ να τα ξεχνά, καθώς είναι αποδείξεις για το πόσο κτήνη μπορούν να γίνουν κάποιοι "άνθρωποι".
Η απίστευτη βαρβαρότητα που διέπραξαν οι Τσετσένοι "μαχητές της ελευθερίας" στο Μπεσλάν ξεπέρασε τα όρια της βαρβαρότητας στο όνομα κάποιου "ιερού σκοπού".
Η ιστορία της μάνας που οι υπάνθρωποι την έβαλαν στη φρικτή θέση να διαλέξει ποιο από τα παιδιά της θα έσωζε μέσα από το σχολείο του τρόμου είναι ένα μικρό δείγμα για το τι έγινε εκεί.
Ωστόσο εμείς ζούμε στην Ελλάδα, όπου ακούγονται φωνές που δικαιολογούν αυτή την βαρβαρότητα με σχόλια του τύπου "οι Τσετσένοι υπέστησαν τόσα πολλά από τους Ρώσους και θα πρέπει να τους κατανοήσουμε".
Αλήθεια εάν ανάμεσα σε αυτούς τους 1000 ομήρους και τους 334 νεκρούς από τα οποία 186 ήταν παιδιά, ήταν τα δυο παιδιά τους και τους ρώταγε κάποιος "διάλεξε ποιο από τα δύο θα ζήσει" ποιο θα δίαλεγαν?

Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Ο φάρος της Απολυτάρας των Αντικυθήρων και ο ναύαρχος Φιλοσοφόφ



Φέτος το καλοκαίρι βρέθηκα για διακοπές στα Αντικύθηρα, ένα μικρό νησάκι 25 μόνιμων κατοίκων όπου κατά τη γνώμη μου αποτελεί το απόλυτο μέρος για ήσυχες διακοπές.
Ένα από τα αξιοθέατα του νησιού είναι και ο Φάρος της Απολυτάρας στο νότιο άκρο του νησιού. Για να φτάσει κανείς εκεί καλό είναι να πάει με κάποιον ντόπιο γιατί στην ουσία το μονοπάτι έχει εξαφανιστεί. Η πρόσβαση και πόσο μάλλον η επιστροφή είναι αρκετά κουραστική αλλά το μέρος και η θέα σε ανταμείβει πλουσιοπάροχα. Καθώς πήγα εκεί με έναν πολύ καλό μου φίλο τον Στράτο (με την συνοδεία της Όλγας και των δύο φαροφυλάκων) μου είπε την ιστορία του ναυάρχου Φιλοσοφόφ. Με την βοήθεια της Όλγας σας παραθέτω την ιστορία του.

O Φάρος της Απολυτάρας το ναυάγιο του s/s “Imperatrix” το 1907 στην Ελαφόνησο της Κρήτης και η ιστορία του Ρώσου Ναύαρχου Ν. Φιλοσοφόφ, ο οποίος έγινε Έλληνας φαροφύλακας.


Τα ξημερώματα της Παρασκευής 9/22 Φεβρουαρίου 1907 το ατμόπλοιο “Imperatrix” της εταιρείας “Lloyd Austriaco”, εξαιτίας της θαλασσοταραχής, παρεκκλίνει της πορείας του και συντρίβεται στις ξέρες της νησίδας Ελαφονήσι, στην Δυτική Κρήτη. Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από την Τεργέστη στην Βομβάη με 144 άνδρες πλήρωμα και 38 επιβάτες.
(σημ. υπάρχει μία ασάφεια, πιθανώς οι 38 να περιλαμβάνονται στους συνολικά 144.)
Η πλώρη σφηνώνεται στις ξέρες, ενώ η πρύμνη βυθίζεται. Σε λίγα λεπτά σβήνουν οι μηχανές και το πλοίο παραμένει, σκοτεινό και χωρίς επικοινωνία, να θαλασσοδέρνεται από την τρικυμία. Ο πλοίαρχος διατάσσει να συγκεντρωθούν όλοι στην σφηνωμένη πλώρη. Κάποιοι από το πλήρωμα παράκουσαν τις διαταγές και εγκατέλειψαν το πλοίο με τις βάρκες. Αυτό δημιούργησε πανικό στους υπολοίπους με αποτέλεσμα να τους ακολουθήσουν και άλλοι, οι οποίοι έπεσαν στην θάλασσα. Συνολικά εγκατέλειψαν το πλοίο 50 άτομα, από αυτούς 38 πνίγηκαν και 12 σώθηκαν τραυματισμένοι. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στο πλοίο περιμένοντας να έλθει βοήθεια. Το Σάββατο το πρωί άρχισε να ησυχάζει η θάλασσα και έγινε δυνατόν να αποβιβασθούν άλλοι 22 στην Ελαφόνησο και από εκεί στην Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας, όπου βρήκαν και τους άλλους 12 διασωθέντες. Την Κυριακή το πρωί έφθασαν στην περιοχή το Ρωσικό καταδρομικό «Κιβίνιετς», το επίσης Ρωσικό τορπιλοβόλο 212, ένα Ιταλικό και ένα Γαλλικό πολεμικό, και το Αυστριακό ατμόπλοιο «Κάστωρ», τα οποία παρέλαβαν όσους είχαν παραμείνει στο πλοίο, όπως και αυτούς οι οποίοι είχαν φθάσει στην Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας. Την Κυριακή το απόγευμα όλοι οι επιζώντες είχαν μεταφερθεί στα Χανιά.
Στην Ελαφόνησο στήθηκε μνημείο για τα θύματα του ναυαγίου, το οποίο, όμως, δεν υπάρχει πλέον. (1)

Κυβερνήτης του “Κιβίνιετς” ή “Χιβίντις” ήταν ο πλοίαρχος Νικόλαος Νικολάγιεβιτς Φιλοσοφόφ, ο οποίος παρασημοφορήθηκε για την συμβολή του στην διάσωση των ναυαγών του “Imperatrix”.
Ο Ν. Φιλοσοφόφ ήταν γόνος οικογένειας με σχέσεις με την Τσαρική αυλή, ενώ ο ίδιος ήταν άνθρωπος με ικανότητες, με παιδεία και με καλλιέργεια. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αρρενωπή εμφάνιση, την ευγένεια και το επιβλητικό παράστημα, τον έκαναν να ξεχωρίζει. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά.
Το 1914 τοποθετήθηκε Δ/ντής της Υπηρεσίας Φάρων της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής και αργότερα προήχθη σε Υποναύαρχο και τοποθετήθηκε Δ/τής ναυτικής δύναμης.
Κατά την διάρκεια της Ρωσικής επανάστασης, πεθαίνει η γυναίκα του από τις κακουχίες, ο ένας του γιός αυτοκτονεί και ο άλλος σκοτώνεται στο μέτωπο. Μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων, ο Φιλοσοφόφ εγκαταλείπει την Ρωσία και, μέσω Οδησσού και Κωνσταντινούπολης, φθάνει το 1920 στην Αθήνα. Ήταν 52 ετών και τα μόνα του υπάρχοντα 3 βιβλία (μεταξύ αυτών και ένας παγκόσμιος άτλαντας του Διεθνούς Φαρικού Δικτύου), λίγες αναμνηστικές φωτογραφίες και τα στρατιωτικά του έγγραφα.
Στην αρχή φιλοξενείται στην Βασιλική αυλή, αλλά ο περήφανος χαρακτήρας του δεν του επιτρέπει να ζεί παρασιτικά. Εγκαταλείπει την αυλή, μαθαίνει Ελληνικά και αποφασίζει να ζητήσει την Ελληνική υπηκοότητα. Εν τω μεταξύ γνωρίζει και παντρεύεται (το 1923) την επίσης Ρωσίδα πρόσφυγα Μαρία Τσούκαλο. Όμως, ο Φιλοσοφόφ δέχεται και άλλο χτύπημα της μοίρας. Η σύζυγός του πεθαίνει από κάποια ασθένεια.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 1924, ο Φιλοσοφόφ παίρνει την Ελληνική υπηκοότητα και την ίδια ημέρα επισκέπτεται τον Δ/ντή της Υπηρεσίας Φάρων Στυλ. Λυκούδη και του ζητεί να διορισθεί φαροφύλακας. Ο Λυκούδης δέχεται και του προτείνει να αναλάβει τον νεόκτιστο φάρο της Ελαφονήσου, η ανέγερση του οποίου αποφασίσθηκε μετά το ναυάγιο του “Imperatrix”.
(σημ. ο φάρος της Ελαφονήσου, ο οποίος ήταν τεράστιος, καταστράφηκε στον 2ο ΠΠ από τους Γερμανούς).
Σύμφωνα με μαρτυρία του Λυκούδη, ο Ν. Φιλοσοφόφ, όταν άκουσε για την Ελαφόνησο, είπε: «Εκεί που έσωσα τόσους ναυαγούς, σώζομαι και εγώ, ναυαγός της ζωής»
Ο Φιλοσοφόφ υπηρέτησε για 2 χρόνια στον φάρο της Ελαφονήσου και το 1926 μετατίθεται στον φάρο των Αντικυθήρων. Το 1927 και σε ηλικία 59 ετών παντρεύεται για τρίτη φορά και από αυτό τον γάμο αποκτά ένα γιό, τον Νικήτα.
Μετά την συνταξιοδότησή του εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Χώρα Κυθήρων.
Πέθανε το 1946 σε ηλικία 80 ετών.
Ο Ν. Φιλοσοφόφ δεν μίλησε ποτέ ο ίδιος για το παρελθόν του. Μόνο μετά τον θάνατό του , η οικογένειά του θα ανακαλύψει, σε ένα μπαούλο στο υπόγειο, όλα όσα έφερε από την Ρωσία και μαρτυρούσαν το παρελθόν του. (2)


(1). Τα στοιχεία για το ναυάγιο του “Imperatrix”, προέρχονται από άρθρο (κείμενο: Γιώργος Πατρουδάκης)
του περιοδικού «Κρητικό Πανόραμα», τ.8 Μάρτιος-Απρίλος 2005.
Το άρθρο για το ναυάγιο του “Imperatrix” είναι εξαιρετικό, γιατί στηρίζεται σε δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας της εποχής, τα οποία βασίζονται σε πληροφορίες από «πρώτο χέρι». Επίσης στο ίδιο άρθρο υπάρχουν αρκετές και πολύ καλές φωτογραφίες από την περιοχή του ναυαγίου, υποβρύχιες λήψεις από τα απομεινάρια του ναυαγίου, από αντικείμενα του πλοίου κ.α.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό περιοδικό με Κρητικά θέματα. Αναζητήστε το, αξίζει!


(2) . Τα στοιχεία, για την ιστορία του Νικολάου Ν. Φιλοσοφόφ, προέρχονται από άρθρο του δημοσιογράφου Νικόλα Ζηργάνου.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό «Επτά Ημέρες» της «Καθημερινής»,
στο τεύχος-αφιέρωμα στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Φάρους, της 13ης Αυγούστου 1995.

Σε υποσημείωσή του στο άρθρο, ο κος Ν. Ζηργάνος σημειώνει ότι: «Η έρευνα για την ζωή του Νικολάου Φιλοσοφόφ έγινε το 1991 για το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Αναλαμπές» (σκηνοθεσία Ανδρέας Κουτσουρέλης, Γιάννης Καρυπίδης)»

Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Έφη Σαρρή-Σταυρώστε με

Μετά από αυτό νομίζω ότι τα έχω δει πραγματικά όλα. Αλήθεια επιτρέπεται η λοβοτομή σε κάποιους φέρελπις πολιτικούς? Δείτε αυτό το βίντεο και τα ξαναλέμε.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2007



Δεν νομίζω ότι αυτό το θέαμα μπορεί και πρέπει να σχολιαστεί. Ας αναλογιστεί ο κάθε ένας τις ευθύνες του και ας δικάσει τον εαυτό του.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Blogaroντας στις εκλογές.

Μου αρέσει πολύ αυτός ο πανικός που γίνεται στα blogs την περίοδο των εκλογών.
Εδώ θα βρείτε ένα πολύ ωραίο blog όπου το θάψιμο πάει σύννεφο (και όχι άδικα βέβαια).
Όπως και να έχει οι εκλογές αυτές δεν προσφέρονται και για πολλά γέλια καθώς ανήκουν στην κατηγορία fast food (εμένα μάλλον με εξυπηρετεί αυτό).
Καλά να περνάμε.