Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

The last lecture


Για τους εκατομμύρια ανθρώπους που τον έχουν παρακολουθήσει μέσω Ίντερνετ ή στην τηλεοπτική εκπομπή της Όπρα Γουίνφρει, ο Ράντι Πάους είναι ένας 47χρονος καρκινοπαθής καθηγητής που τους ενέπνευσε με την «τελευταία διάλεξη» για την επίτευξη των παιδικών ονείρων, την αξιοπρέπεια και τη χαρά.

Οι γείτονες του τον ξέρουν ως τον τύπο που γυμνάζεται κάνοντας ποδήλατο στους δρόμους, ενώ δε σταματάει ούτε λεπτό να μιλάει στο κινητό του. Αυτός ήταν για την ακρίβεια ο τρόπος με τον οποίο ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κάρνεγκι-Μέλον ανέπτυξε την 76 λεπτών ομιλία του σε βιβλίο, χωρίς να στερηθεί λεπτό από το πολύτιμο υπόλοιπο της ζωής του, το οποίο περνά συνεχώς με τα τρία παιδιά του, όλα ηλικίας κάτω των επτά ετών.

«Η τελευταία διάλεξη» δημοσιεύεται μέσα στις επόμενες ημέρες μετά από τον εκδοτικό πόλεμο που είχε ξεσπάσει για τα δικαιώματα του βιβλίου και τα οποία κατέληξαν στην Hyperion, έναντι 6,7 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που ο Πάους ωστόσο δεν επιβεβαιώνει.

Η συγγραφή του βιβλίου έγινε σε συνεργασία με τον Τζέφρι Ζάσλο της Wall Street Journal, τον άνθρωπο στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής του Πάους, ο οποίος παρακολούθησε τη διάλεξη τον Σεπτέμβριο και αργότερα έγραψε γι' αυτόν στη στήλη του.

Το βιβλίο δίνει στον Πάους περισσότερο χώρο να πει στα παιδιά του όλα όσα θα προσπαθούσε να τους μάθει στα επόμενα είκοσι χρόνια. Τα συμβουλεύει να χαίρονται τη ζωή, να λένε την αλήθεια, να παίρνουν ρίσκα, να αναζητούν το καλό σε κάθε άνθρωπο, να έχουν χρόνο για πράγματα με σημασία και να είναι πάντα προετοιμασμένα για τις αναποδιές της ζωής.

Η απόφαση για τη συγγραφή του βιβλίου ήρθε μετά από την προτροπή της συζύγου του και εξαιτίας των χιλιάδων επιστολών που έλαβε από ανθρώπους που είχαν παρακολουθήσει τη διάλεξη, θέλοντας να του πουν το πόσο τα λόγια του άλλαξαν τη στάση ζωή που είχαν συγγενείς τους καρκινοπαθείς αλλά και τους ίδιους.

Το Σεπτέμβριο του 2006, ο Πάους ανακάλυψε ότι προσβλήθηκε από καρκίνο στο πάγκρεας, μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου με λίγες εναλλακτικές θεραπείας. Τον περασμένο Αύγουστο έμαθε ότι ο καρκίνος έχει προχωρήσει, με τους γιατρούς να του δίνουν τρεις έως έξι μήνες ζωής.

Πρόσφατα υπέστη καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, ενώ οι συνεχείς πλέον πόνοι δεν του επιτρέπουν πλέον να βγαίνει για ποδήλατο. Σταμάτησε τη χημειοθεραπεία και περνά πολλές ημέρες στο κρεβάτι. Ακολουθώντας τις συμβουλές των γιατρών, δε σκοπεύει να πει στα παιδιά του ότι πεθαίνει μέχρι να είναι απόλυτα εμφανές.

Ο Πάους έδωσε τη διάλεξη ένα μήνα αφότου έμαθε ότι ο καρκίνος ήταν στο τελικό του στάδιο, σε ένα αμφιθέατρο γεμάτο φοιτητές και συναδέλφους του στο Κάρνεγκι Μέλον, εκεί που ίδρυσε το Κέντρο Ψυχαγωγικής Τεχνολογίας και δίδαξε σε φοιτητές προγραμματισμό σε τρισδιάστατο περιβάλλον.
Η διάλεξη ξεκινάει με την προβολή μαγνητικών τομογραφιών που δείχνουν δέκα όγκους. Για να δείξει ότι εξακολουθεί να είναι ενεργός και όχι για λύπηση, κάνει πους-απς επί σκηνής. Ο Πάους συνεχίζει την ομιλία του για το πώς πραγματοποίησε τα παιδικά του όνειρα, για τα μαθήματα που έλαβε καθ' όλη τη διαδρομή της ζωής, όπως το να δείχνει την ευγνωμοσύνη του, να μην παραπονιέται και να μην τα παρατάει μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις. Στο τέλος λέει στο ακροατήριο ότι η ομιλία του δεν προοριζόταν για εκείνους αλλά για τα παιδιά του.

«Η διάλεξη δεν είναι για το θάνατο, είναι για τη ζωή», αναφέρει ο Πάους. «Το βιβλίο είναι ακριβώς το ίδιο. Δε με ενδιέφερε να γράψω για το θάνατο». Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της διάλεξης είναι όταν φέρνει μία τούρτα με ένα κεράκι για τη γυναίκα του, της οποίας τα γενέθλια ήταν την προηγούμενη ημέρα. Ο Πάους αποκαλύπτει στο βιβλίο του την ευχή που ψιθύρισε η γυναίκα του στο αυτί του: «Σε παρακαλώ μην πεθάνεις».

Μετά τη διάλεξη, ο Πάους σκόπευε να ζήσει ήρεμα το υπόλοιπο της ζωής του μαζί με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του. Μετά όμως ήλθε το δημοσίευμα του Ζάσλο, η εμφάνιση βίντεο της διάλεξης στο Ίντερνετ και η επακόλουθη δημοσιότητα.

Τον περασμένο Οκτώβριο ήταν φιλοξενούμενος στην τηλεοπτική εκπομπή της Όπρα Γουίνφρεϊ, ενώ το Νοέμβριο έδωσε μία ακόμη διάλεξη στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, εκεί από όπου ξεκίνησε η ακαδημαϊκή του καριέρα. Αυτή τη φορά θέμα της διάλεξης ήταν ένα άλλο αγαπημένο θέμα του Πάους, η διαχείριση του χρόνου. Τον Μάρτιο μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου ζητώντας την ενίσχυση της έρευνας στον καρκίνο του πάργκρεας, ενώ θα εμφανιστεί σε μία και μοναδική σκηνή στην επόμενη κινηματογραφική ταινία του Σταρ Τρεκ.

Εδώ μπορείτε να δείτε την διάλεξη

πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Μια ωραία πρόσκληση από δύο φίλους.


«Αληθώς Θεού Υιός ην…»

Αυτά τα λόγια είπε ο Άγιος Λογγίνος ο Εκατόνταρχος, αρχηγός του εκτελεστικού αποσπάσματος που διενήργησε τη Σταύρωση του Χριστού, όταν είδε τα θαυμαστά γεγονότα που συνέβαιναν τη στιγμή που ο Θεάνθρωπος παρέδιδε το πνεύμα.

Αυτός είναι και ο τίτλος της μεγάλης μουσικής εκδήλωσης που διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΕΥΤΕΡΠΗ» και το Θέατρο «ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ».

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν επίκαιροι βυζαντινοί ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς και παραδοσιακά ψαλτοτράγουδα σχετικά με το Θείο Πάθος, υπό το πρίσμα της οπτικής που είχε ο Εκατόνταρχος Λογγίνος τη στιγμή που εκτελούσε την απόφαση του Πιλάτου να σταυρώσει το Χριστό.

Συμμετέχουν:
• Ο πολυμελής Χορός Ψαλτών «Ιεροί Μελωδοί» με χοράρχη τον Κωνσταντίνο Πολίτη
• Το Οργανικό Μουσικό Σύνολο «Ευτέρπη» με δάσκαλο τον Γιάννη Αβραμίδη
• Η Σοφία Μάνου
• Αφηγητής ο γνωστός θιασάρχης και ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ημερομηνίες εκδηλώσεων: 13, 14 & 15 Απριλίου, ώρα 21:00.

Διάθεση προσκλήσεων στο ταμείο του θεάτρου «ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ» (Ακαδημίας 3) τις εξής ημέρες και ώρες:
 Πέμπτη 10/4, Παρασκευή 11/4, Σάββατο 12/4, Δευτέρα 14/4 και Τρίτη 15/4: 10:00 – 13:00 & 17:00 – 21:00
 Κυριακή 13/4: 17:00 – 21:00

Τιμή πρόσκλησης: 20€

Πληροφορίες: Στράτος Χαρχαλάκης, charchalakis@euterpe.gr
6944 596826

ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ




Επιτέλους το πήρα απόφαση και αγόρασα φωτογραφική μηχανή. Πήγα και πήρα μια Canon EOS 400D. Eδώ έχω μερικές από τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξα.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Βόλτα στο Περιβόλι




Τις φωτογραφίες αυτές τις πήρα από το υπέροχο site www.athos.edo.gr. Παρότι έχω πάει αρκετές φορές και έχω βγάλει πολλές φωτογραφίες αυτές τις βρίσκω υπέροχες και για αυτό τον λόγω τις αναπαραγάγω στο blog μου με κάθε σεβασμό στον εικονολήπτη.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ




Έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα στην εξουσία, ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε την απόφασή του να μην επιστρέψει ξανά στην προεδρία της Κούβας με μήνυμά του στην εφημερίδα Granma, επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.
«Προς τους αγαπητούς συμπατριώτες μου, οι οποίοι μου έδωσαν πρόσφατα την ανυπολόγιστη τιμή να με εκλέξουν μέλος του Κοινοβουλίου (...) απευθύνω μήνυμα ότι δεν θα θελήσω ούτε θα αποδεχτώ (...) το αξίωμα του προέδρου και του ανώτατου διοικητή», αναφέρει το μήνυμα του Κάστρο.
«Θα ήταν αντίθετο στη συνείδησή μου να αναλάμβανα ευθύνες που θα απαιτούσαν μετακινήσεις και ολοκληρωτική δέσμευση, κάτι το οποίο δεν είμαι, από βιολογικής πλευράς, σε θέση να προσφέρω.
»Προτεραιότητά μου ήταν να προετοιμάσω, ψυχολογικά και πολιτικά, τον λαό για την απουσία μου, μετά από τόσα χρόνια αγώνων. Δεν σας αποχαιρετώ. Θέλω απλώς να μάχομαι ως στρατιώτης της ιδεολογίας», αναφέρει ο Κάστρο επισημαίνοντας θα συνεχίσει να γράφει.
Ο 81χρονος Κάστρο είχε παραδώσει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ από την 1η Ιουλίου του 2006 όταν υπεβλήθη σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο έντερο.
Από τότε ο Φιντέλ Κάστρο δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως και τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.
Ο Ραούλ Κάστρο αναμένεται να οριστεί από την κουβανική Εθνοσυνέλευση ως διάδοχος του Φιντέλ.
Με την παραίτηση του Κάστρο κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας του 20ού αιώνα. Πρόκειται για τον ηγέτη που δημιούργησε και διατήρησε, παρά τις προσπάθειες δέκα Αμερικανών προέδρων, ένα κομμουνιστικό κράτος στο κατώφλι των ΗΠΑ. Για τόσο πολύ μάλιστα ώστε τα τρία τέταρτα των Κουβανών να μην έχουν γνωρίσει άλλο ηγέτη.
Ο Κάστρο ανέλαβε την εξουσία το 1959 έπειτα από την είσοδο των «στρατιωτών της Eπανάστασης» στην Αβάνα και την ανατροπή της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα.
Αρχικά κυβέρνησε ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, ως γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο πέρασμα των χρόνων απεδείχθη «εφιάλτης» ενός ολόκληρου συστήματος, επιβιώνοντας της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων, δολοφονικών αποπειρών, του πιο μακροχρόνιου εμπορικού εμπάργκο της Ουάσινγκτον και της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης.
Ως χαρισματικός ηγέτης ο Φιντέλ Κάστρο προκάλεσε τα πιο αντίθετα συναισθήματα: το μίσος των αντιπάλων του, που τον θεωρούσαν σύμβολο ολοκληρωτικής εξουσίας, και τη λατρεία εντός και εκτός της Κούβας, ιδιαίτερα μάλιστα στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο.

(Το κειμενο είναι από το in.gr)

Όπως και να έχει ο τύπος κατάφερε να μείνει στην εξουσία 49 χρόνια. Σε κάποια θέματα μπορεί να ήταν πολύ καλός αλλά να μην ξεχνάμε ότι και ο λαός της Κούβας υπέφερε αρκετά όλα αυτά τα χρόνια. Παρ' όλα αυτά είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες όλων των εποχών.